Om eget livssyn

Hallooo! Her kommer den niende (og den siste for nivå A1) posten! Jeg får lengre tekster å lese og vanskeligere vokabular nå. ;D Kapittel 9 handler om høytider og seremonier. Etter leksjonen lærte jeg om hvordan man forteller om tradisjoner og feiringer, snaker om eget livssyn, går i selskap og uttrykker seg når man sitter til bords og leser matoppskrifter. Om grammatikk lærte jeg om eiendomsord og adverb.

På denne bloggen skrev jeg om julfeiringen og tradisjoner her i Norge. Jeg beskrev hvordan nordmenn pynter juletreet og huset før jul. Det var veldig hyggelig og deilig å feire jula med norske vertsfamilien min. Besteforeldrene, tanter, onkler, søskenbarn ble invitert. Vertsforeldrene mine laget pinnekjøtt med kokte poteter til middag. Etterpå hadde vi kaffe med julekaker/peberkaker og riskrem til dessert. Bestemor laget også ei kake!  Jeg smakte også gløgg! 😛 Les om min opplevelse her: https://pinayodyssey.com/2015/12/27/spending-christmas-in-norway-julaften/

Naboen var veldig rar å kle på seg som Julenissen! Alle var glade i ham, selv om de var så stille mens Julenissen ga gaver til jentene. (EDIT: Kjæresten min sa at “rar” betyr weird eller strange på norsk. Derimot betyr det nice eller cute på dansk og svensk. Så sier jeg “Beklager..” Jeg mente at naboen var snill, ikke rar. 🙂 )

På Filippinene er det annerledes. Jul er en viktig del av vår tradisjoner og kultur. 80% av befolkningen er katolikk, så feirer vi jula på en religiøs måte. Vi har de lengste feiringen av jula i hele verden. I september begynner vi å høre på julemusikk og å kjøpe gaver og julepynter. Vi går også i kirken for tidlig ni dager før jul. Den heter “Dawn Masses” på engelsk.. Kunne ikke finne ordet på norsk. Vi tror at hvis man deltok i de ni Dawn Masses får han/hun et ønske.

Barna går rundt i byen for å synge julesanger i hele desember. Hvis de er lykkelig får de godteri eller penger. Den 25. desember trenger de ikke å synge. De kan bare banke på døra og hilse God Jul! Da får de gaver, godteri eller penger. Julemat på hjemlandet mitt er den beste! Vi elsker å lage mat og vanskelig lager vi en masse for å dele med familien, venner og naboer. Dere kan lese mer om maten i filippinsk julefeirengen på lenken over.

Vi har flere helligdager på Filippinene. Vi elsker feirenger, å være med familien og venner, å praktisere religion og livssyn våre. Jeg håper at jeg vil ha muligheten til å gjøre det i fremtiden. Vertsfamilien min er ikke religiøs og de eier bedriften. Derfor trenger de hjelp mest av tida.

Sånn.. Jeg ble ferdig med nivå A1 av den CEFR skala/rammeverket for språk. Helt klar for å lære mer!

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s