Kappitel 1 – Om erfaringer og planer

Hva? Det er nesten midt i året nå? :O Jeg gleder meg å begynne med norskkurset ved UIO neste måned. Jeg er ikke helt klar, jeg vet det, men en del av meg sier at jeg kan og vil klare det uansett. Vi kan ikke være så klare, ikke sant? Jeg tror at jeg skal forberede meg til kurset ved å gjennomgå emnene av nivå B1 igjen. Jeg har tatt det nettbasert kurset av nivået ved Folkeuniversitetet, men jeg brukte forskjellige resurser enn boka som blir lest på en vanlig skole. Nå skal jeg gå gjennom kapitlene av boka Stein på stein av Elisabeth Ellingsen og Kirsti Mac Donald. Jeg skal endre titlene og lage min egen her på bloggen min pga kreativitet og forståelse. 🙂

Kapittel 1 handler om arbeidserfaring, utdanning fra utlandet, planer for framtida og etablering av egen bedrift. Jeg har ingen planer om å etablere min egen bedrift ennå, så skal jeg bare konsentrere meg med arbeidserfaringer og planer ved å skrive om min opplevelser. Aaaahhh… jeg lurer på om hvorfor vi må lære om erfaringer og planer i alle nivåene. Følgende avsnitt ble lest av nettlæreren min. 😉

” Det er litt utfordrende å tenke på hva jeg håper å gjøre med livet mitt i framtiden. Jeg kommer fra Filippinene, og er utdannet lærer. Livet på Filippinene var ikke lett for meg og familien min. Vi var ikke så rike, og foreldrene mine jobbet for hardt for å sende meg og søstrene mine på skolen. Da jeg var 15 år, mistet faren min sin jobb. Mora mi, som var opptatt med husarbeid og barnaoppdragelse før, hjalp min Pappa med å tjene penger og fortsatt sende oss jaenter på skolen. Det er vanlig for en filipinsk kvinne å være hjemme og ta vare på huset og barna mens mannen jobber.

Storesøstra mi flyttet til Norge for å jobbe som aupair ett år før jeg begynte på universitetet. Åh. Det var svært heldig å få plass på universitetet og ta lærerutdanning. Det var vanskelig – jeg måtte jobbe mens jeg studerte for å betale studentboligen og semester avgift. Jeg jobbet som student-assistent på biblioteket, som privatlærer og som salgsrepresentant i et stort PC-selskap. Med den siste jobb erfaringen måtte jeg jobbe i løpet av natten! Etter at jeg ble ferdig med utdanningen, fikk jeg jobb ved en riktig deilig skole i byen. Jeg trengte ingenting – jeg bodde i et hus, sendte penger til familien min, og hadde reisepenger i bankkonto. Jeg elsket jobben min – det var ingenting som kunne sammenlignes med å jobbe ved en all-girls skole i byen. Kollegaene var snille, og studenter var fine og dyktige. Skolen var en av de beste i landet!

Men jeg var ung. Og jeg ville reise og oppleve verden. Så bestemte jeg meg for å flytte til Danmark, jobbe som aupair og reise rundt Europa. I løpet av to år har jeg vært i 15 land, de fleste av dem hadde jeg opplevd alene. Jeg har sett mange perspektiver og levemåter.

Danskene er ganske rare. Beklager — dansk kultur og filipinsk kultur er veldig ulike, mener jeg. Derfor måtte jeg skifte vertsfamilie to ganger. Å bo hos dansker på landet, i byen og i et bofelleskap gjorde meg open-minded og mer moden/voksen. Jeg lærte mange ting om livet og om mennesker, og særlig om husarbeid. For tida jobber jeg fortsatt som aupair og bor hos en deilig familie i Norge.

Jeg elsker erfaringene mine og planlegger å studere videre etter ett år. Men jeg er forvirret. Jeg lurer på om hva jeg skal studere – lærerutdanning på nytt eller en helt ny utdanning? Jeg tar pause med å reise rundt, og tenker på framtiden. Det er bare en ting jeg er helt sikker på – å bli borte fra hjemlandet mitt i for lang tid har gjort meg fremmed til mitt eget land. Fremtiden er mer spennende her i Norge. Kanskje må jeg konsentrere meg om norskkurs akkurat nå? Og så får vi se hva livet har for meg. ”

Sånn. 🙂 Jeg laget ikke en lydfil/film, fordi det er ingen tekst i kapitlet som er god nok til å lese. Det var bare dialoger, og jeg syntes det var dumt å lese en dialog alene. Unless jeg skal bruke forskjellige stemmer. 😛 Vi ses!

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s