Kapittel 6: Overtroiske filippinere

Heisann! Maerose her. Jeg skulle skrive et essay om kultur og tradisjoner, men nå husker jeg at jeg allerede har levert det inn for noen uker siden. Det handler om min meninger om hvorfor filippinere kanskje er mer overtroiske enn andre fra vestlige kulturer.


For ikke så lenge siden leste jeg om folketro og eventyr i Norge. Det var ganske interessant å lære noe nytt om norske kultur, særlig om overnaturlige vesener eller eventyrskikkelser, slik som troll. Jeg har lært om Askeladden og hans eventyr. Filippinske og norske litteratur er ikke så annerledes fra hverandre. Vi har også gamle historier om en ung gutt som er den yngste av tre brødre. Han kalles for Juan, et spansk navn. Han er en liten kar, men hjelpsom og snill. Derfor vinner han ofte og klarer hvilken som helst oppgave i de fortellingene.

Derimot har vi ingen troll i eventyrene. Istedenfor har vi magiske vesener, ofte stygge og opprørske. Eksempler på dem er duende – små skapninger som bor i mauertuer; tikbalang – hårete giganter som røyker tobakk og sitter oppe på trærne; og manananggal – hekser som kan dele kroppen i to. Den nedre delen av manananggal blir stående noe sted på jordå, mens den øvre delen kan fly. De leter etter gravide kvinner, lander på taket og tar babyen ut fra ofrene ved brukt av de lange tungene sine. Folk tror at hvis du er ute i naturen og snublet over den nedre delen av manananggal, bør du spre salt inni. Da blir det umulig for dem å få kroppen hel igjen. Historien sier at spanjolene kom opp med disse eventyrene og blandet dem inn sammen med de gamle folketro for å kontrollere mennesker, slik at de blir hjemmeværende om netter. De ville ikke at menneskene skulle ut i naturen for å treffe andre mennesker og starte en revolusjon eller lage et opprør. Gjennom denne metoden ble det enkelt å spre katolske religion i landet. (Filippinene var en spansk koloni i gamle dager, i ca 350 år). Jeg vet ikke hvis dette stemmer 100 %, så forske ut på det om du vil.

Opp til nå er det meste av befolkningen på Filippinene fortsatt overtroiske. På landsbygda fortsetter folket å tro og stole på falske leger eller kvakksalvere (quack doctors), og blir redde av usynlige vesener som kan skade mennesker. Religion og folketro kombineres stadig sammen, og derfor er livet på våre øyer fargerikt. #

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s