Kapittel 6: Overtroiske filippinere

Heisann! Maerose her. Jeg skulle skrive noe om kultur og tradisjoner, men jeg husket at jeg faktisk har sendte inn et essay til norsk nettlæreren min for noen uker siden. Det korte essayet handler om min meninger om hva gjør filippinere ganske mer overtroiske enn andre kultur i Vesten. Skal spare tid denne gangen, hehe.


For ikke så lenge siden leste jeg om folketro og eventyr i Norge. Det var ganske interessant å lære noe nytt om norsk kultur, særlig om overnaturlige vesener eller eventyrskikkelser, slik som troll. Jeg har møtt Askeladden og lest om eventyrene hans. Filippinsk og norsk litteratur er ikke så ulike. Vi har også gamle historier om en ung gutt som er den yngste av tre brødre. Vanligvis kalles han Juan, som er et spansk navn. Han er liten, men hjelpsom og snill. Derfor vinner han ofte og klarer oppgavene i historiene.

Derimot har vi ingen troll i eventyrene. Vi har magiske vesener, ofte stygge og opprørske, og eremitter i stedet. Eksempler på magiske vesener er duende, som er små skapningene som bor i mauertuer; tikbalang, som er hårete giganter som røyker tobakk og sitter i trærne; manananggal, som er hekser som kan dele kroppen i to. Den nedre delen blir på jordå, mens den øvre delen av kroppen kan fly. De leter etter gravide kvinner, lander på taket og tar babyen ut fra ofrene ved brukt av de lange tunge sine. Det vil si også at når du er ute i naturen og ser på den nedre del av manananggals kropp, bør du sette salt inni. Det gjør det umulig for dem å sette seg selv sammen igjen. Historien sier at spanjolene laget disse eventyrene, sammen med den andre folketroen, i gamle dager for å kontrollere mennesker om natta. Det ville ikke at menneskene skulle ut i naturen for å treffe andre mennesker og starte en revolusjon eller lage et opprør. Gjennom denne metoden ble det enkelt å spre katolsk religion i landet. (Filippinene var en spansk koloni i gamle dager, i ca 350 år.)

Opp til denne dagen er det meste av befolkningen på Filippinene fortsatt overtroisk. På landsbygda fortsetter folket å tro og stole på falske eller kvakksalvere, og blir redde av magiske vesener som kan skade mennesker. Religion og folketro kombineres stadig sammen, og derfor er livet på øyene fargerike. #


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s