Kapittel 10: “Norge i gamle dager”

Heisann! Det er jeg igjen. 🙂 Det blir få dager før jeg reise til Spania med vertsfamilien min. Åh, så spennende! Men jeg er ikke helt sikkert hvis jeg vil nyte. En gammel vennine sa til meg at hun ble stresset da hun gikk på ferie med vertsfamilien. haha Likevel gleder jeg meg til neste uke! Jeg har ikke vært i Spania før, og heldigvis fikk jeg sjansen å reise dit gratis. Kanskje er det ikke helt gratis, men det går bra.

Etter ni dager reiser jeg tilbake til Norge for å registrere meg ved UIO sommerskole. Jeg håper at alt skal gå bra. 🙂 Jeg tok plasseringstesten men det gir en ny muntlig og skriftlig prøve på første dagen av kurset. Den vil si hvilken nivå skal jeg ta til slutt. Yay.

I dag leste jeg kapittel 10 av Stein på stein boka. Det handler om gamle dager i Norge, da nordmenn levde av jordbruk, skogbruk og fiske. Det beskrives også livet på landet og i byen. Akkurat det samme som det skjedde på Filippinene i gamle dager, Norges samfunn ble delt mellom de rike og de fattige. I Oslo, som het Kristiania den gang, bodde de selvstående familiene på vestkanten av Akerselva. Arbeiderne bodde på østkanten, hvor fabrikkene og arbeidsplassene lå.

Filippinene var en koloni av Spania, og de rike var ofte spansk innvandrere og spansk mestizo/mestiza (dem som ble født av spansk og filippinsk foreldre). Likestilling eksisterte ikke. Kvinnene hadde de samme rollene som norske damer — å skape et godt hjemme, passe på barna og gjøre husarbeid. Dem som kom fra selvstående familier kunne lære seg literatur og andre hobbyer, mens dem som kom fra fattige deler av samfunnet ble ansvarsfulle for huset og barna og husdyr, hvis de hadde det. Etter en stund fikk gutter lov til å studere, men de ikke kunne lære spansk. Etter noen få år ga spansk prestene filippinsk guttene lov til å lære språket. Det ga dem sjansen til å reise til Europa og studere videre. I Europa lærte dem om politiske ideer, og så kjempet dem for friheten gjennom intellekt. På samme tid kjempet filippinere ved bruk av vold. Elitene ville ha Filippinene som en region av Spania, men dem som var på landet ville ha totalt friheten og selvstendighet.

Åh. Jeg kan fortsette å skrive om historie hele dagen, men det passer ikke. Det gjør vondt i hodet nå. haha For mye norsk.. Jeg vil ta en pause nå og lese videre senere. Kapittel 11 handler om Norge i moderne tid, tror jeg. Så ses vi!

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s